Advies

Advies

By In Actueel On 24 oktober 2020

Tussen de ernstige en dringende adviezen van het RIVM, overheid en PKN door las ik ook een ander advies. Het zat in mijn mailbox en was afkomstig van Nieuw Sion. U weet wel, het oude klooster in Diepenveen (de broeders wonen nu op Schiermonnikoog) dat door een grote groep vrijwilligers in stand wordt gehouden en inmiddels best een hedendaags klooster genoemd kan worden. Het advies dat ze stuurden kwam uit psalm 111 en vertelt ons dat we ons in deze tijd niet alléén moeten richten op getallen, risico’s en ziekte. Juist nu is het belangrijk om de mooie, vaak kleine dingen te blijven zien. Zoals Psalm 111 zegt: ‘Groot zijn de werken van de Heer, de aandacht waard voor wie er hart voor hebben.’ Ook al kunnen en mogen we niet veel meer, blijf de schoonheid zien lieve mensen. We moeten ons nu voegen naar de regels en veel vrijheid inleveren. Mooi hoe de schrijver Ilja Pfeijffer het in de laatste Zomergasten zei: ‘Ik heb geleerd dat vrijheid alleen vrijheid kan zijn als je daarbij aan de ander denkt.’ Daar zeggen we amen op.

En het is even niet anders, de kerk blijft open maar we adviseren om zoveel mogelijk thuis te blijven. En dat advies geven we niet alleen uit solidariteit met zoveel andere groeperingen in de samenleving maar ook omdat het gewoon het veiligst is. De diensten op zondag gaan dus gewoon door, met ambtsdragers en mensen die een taak in de kerk hebben. Meer even niet.

Aankomende zondag, 25 oktober, is de dienst van de Kunst & religie groep.  Die dienst laten we wel doorgaan. En als het goed is kunt u deze dienst via beeld meebeleven. De werkzaamheden rond beeld en geluid zijn namelijk deze week van start gegaan.

En natuurlijk is het ook een teleurstelling. Een kerkdienst is iets om naar uit te kijken juist nu contacten weer beperkt worden en mensen weer meer op zichzelf teruggeworpen worden. En een viering op afstand is gewoon niet hetzelfde als een viering in de kerk zelf. En toch zullen we dit samen moeten dragen. Om erger te voorkomen. En ondertussen allemaal blijven zoeken naar mogelijkheden om toch met elkaar in contact te blijven. Even bellen, een kaartje, een pannetje soep, een kleine wandeling samen, 1 op 1 bezoek, een boodschapje, er kan best nog veel, denk aan psalm 111. En het is altijd mogelijk om een afspraak te maken met het pastorale team en een beroep op ons te doen. Bezoek op 1,5 meter is in de meeste gevallen nog steeds mogelijk. Yvonne is het eerste aanspreekpunt: 06-14379278.

We hopen zo dat al deze maatregelen effect zullen hebben en dat we ze spoedig weer kunnen afzwakken – maar we realiseren ons ook dat het nog weken (we hopen geen maanden) zal duren. Houd alle berichten en de nieuwsbrieven dus goed in de gaten en blijf gezond.

Tot slot

Het zijn bijzondere tijden, binnen en buiten de kerk. Want er gebeurt zo véél en het is niet altijd even eenvoudig. Het is goed om te zien hoe hard er gewerkt wordt en vooral te voelen hoe we ons gekend weten door God als gemeente ook. Een gebed voor ons allemaal:

God,
maak uw kerk
de schatkamer
van recht en vrede
die mensen verrijkt
met het geschenk van uw liefde.
Dat wij verrijkt worden
door elkaars nabijheid (op afstand)
en gedragen door elkaars gebed.

En ook daar zeggen we amen op. Met warme groet, ds. Tieneke