Kloosterweekend Maarssen – 3 t/m 5 juni 2016

Kloosterweekend Maarssen – 3 t/m 5 juni 2016

By In Actueel On 10 juli 2016

Kloosterweekend in Maarssen 3-5 juni 2016

In het weekend van 3-5 juni zijn we met een groep uit de gemeente naar een klooster in Maarssen geweest.

Het is vrijdag 3 juni, een mooie zonnige dag. We vertrekken om 13.30 uit Oldenzaal met 2 auto’s richting het klooster in Maarssen. We zijn met 6 personen Katja Anouk, Inge, Arjen, Jan en Yvonne. De laatste 2 zijn de begeleiders. Ondanks de vrijdagmiddag hebben we nog behoorlijke files onder weg en komen zo rond 15.30 in Maarssen aan. Nadat we onze kamers hebben gevonden begint het programma met de vraag wat brengt je hier? Natuurlijk is de rit er naar toe al het nodige uitgewisseld, maar nu we met de hele groep bij elkaar zitten worden de beelden compleet gemaakt. Wat opvalt is, dat voor de meesten van ons geldt dat het nog wel wat voeten in de aarde heeft om een weekend vrij te maken. Maar ook mooi om te zien is dat het thuisfront het ons helemaal gunt en het goed faciliteert. De grote lijn is dat mensen op zoek zijn naar een moment van verstilling en bezinning en dat ze de aangeboden ervaring over zich willen laten komen. Het klooster roept: we gaan met z’n allen naar de vesper, daarna wordt er in het klooster gegeten, waarna een lezingen dienst volgt. Om 20.00 uur gaan we verder met ons programma, dat bestaat uit 2 sporen: 1 deelname aan de gebedsbijeenkomsten in het klooster 2 een eigen programma dat gaat over je eigen geloof en spiritualiteit. Het eigen programma begint met de vraag waar sta je in het landschap van de ziel. Waar sta je in het krachtenveld van bijbel ,agenda, leegte, natuur, licht en bron. Een oefening die op een mooie manier inzicht geeft in waar je nu staat, waar je vandaan komt en waarnaar je onderweg bent. We ronden de dag op een gezellige manier af met een drankje en een nootje, het is gezellig er valt veel te praten. Zaterdag, beginnen we de dag in het klooster met het ochtendgebed, we bemerken dat deze rituelen door ons nogal verschillend beleefd worden. Het geeft structuur aan de dag, maar door de gebruikte teksten, soms deels in het Latijn ,wordt niet iedereen geraakt. Na een kloosterontbijt gaan we verder met ons eigen programma. Een lectio divina. We gebruiken een tekst uit Jesaja en werken langs de volgende vragen; welke woorden spreken je aan; wat roept het op, probeer er een gebed van te maken, ontvang het antwoord van God. Na elke vraag wisselen we onze antwoorden uit. Wat ons opvalt is,dat je op deze manier veel meer uit een tekst haalt. Uitwisselen van de antwoorden is een keuze maar gelet op het open en veilig klimaat in de groep voelt niemand een belemmering om zijn ervaringen te delen. Na de koffie volgt de tweede oefening: hoe ziet jouw geloofsweg eruit? In eerste instantie lijkt dit een lastige vraag, maar met behulp van tekeningen een andere creatieve werkvormen leidt deze oefening tot mooi inzichten zodat we daar tot laat in de avond over door praten. Deze oefening is ingebed in het kloosterritme van middaggebed, vesper, lezingendienst, waaraan vanuit ons eigen programma nog een Emmauswandeling wordt toegevoegd. In deze wandeling van een uur in tweetallen staat de vraag aan de ander centraal. De wandeling wordt opgedeeld in 20 minuten stilte, 20 minuten aandacht voor de een en 20 minuten voor de ander. Het geheel aan werkvormen wordt gecomplementeerd door begeleide meditaties van Yvonne. Dan is de zaterdag alweer voorbij, nog een wijntje en dan snel naar bed want de morgendienst in het klooster begint om 8.00 uur. Zondag begint met het Kloosterritueel van morgendienst, ontbijt, eucharistieviering. Daarna is er ruimte voor meditatie en bezinning op wat het kloosterweekend gebracht heeft. Een tweetal gebruikt deze tijd om de klanken van de muziek te volgen, die afkomstig zijn van de plaatselijke Pkn kerk, die een dienst met opwekkingsliederen heeft. Ons tweetal komt er enthousiast van terug. Voor het middag gebed hebben we nog een gesprek met Zuster Mirjam. Zij weet op een voortreffelijke en inspirerende manier te verwoorden wat het kloosterleven voor haar betekent. Haar verhaal verschaft veel inzicht en het besef dat het onbenoembare zich niet in woorden laat vangen, maar dat je wel kunt leven in het besef daarvan. Na de middagmaaltijd kijken we terug op een geslaagd weekend. De meditaties hebben een hele persoonlijke impact gehad. Mensen voelen de verstilling en ervaren rust. De oefeningen geven woorden aan de eigen geloofsbeleving en helpen deze te verdiepen. Er worden waarderende woorden naar de begeleiders Jan en Yvonne uit gesproken ; te meer daar zij gelet op de groepsgrootte zelf ook mee gedaan hebben. We pakken de terugreis op naar Oldenzaal, terug naar de wereld van elke dag. Het voelt eerst nog wat onwennig, maar als we terug zijn in Oldenzaal schijnt nog steeds de zon.

Arjen van Dijk

Kloosterweekend in Maarssen – 3-5 juni 2016Kloosterweekend