De Hofkerk
Menu
Basiscatechese uitje 2015

De Hofkerk - Oldenzaal

O

p zaterdag 20 juni is de groep van basiscatechese onder leiding van Jan Bos en gids Rijn van Welij met de trein naar Utrecht geweest. Er is veel gewandeld door de stad, langs mooie grachten en huizen, het beeld van Anne Frank en Willibrord vlakbij de St. Janskerk. Natuurlijk is een bezoek gebracht aan de Domkerk. Midden in de Domkerk zijn mensen op hometrainers de Mont Ventoux aan het beklimmen! De spreker is niet eens een dominee, maar een fanatieke trainer op de fiets. Als ze hard moeten trappen speelt het orgel heel hard.
Utrecht is ook de stad waar Dick Bruna zijn Nijntjes boeken schreef. Het beeld van Nijntje staat midden op de plek waar vroeger het enorm grote middenschip van de Domkerk stond. Je weet wel, dat in 1674 bij een tornado instortte, omdat ze vanwege bezuinigingen te kleine steunberen en geen luchtbogen gebruikt hebben.
Daarna gaan we de Domtoren beklimmen: 465 traptreden, een topprestatie! En komen dan ook in de Klokkentoren met de grootste klok, de Salvatorklok. Dat ding is gemaakt in 1505 en weegt ruim 8200 kg. Toch gaan 4 waaghalzen er onder staan. Van de klokkentoren klimmen we o.l.v. onze gids naar de ruimte waar het enorme carillon (klokkenspel) staat. Het bespelen daarvan gaat meestal mechanisch, maar een beiaardier (de klokkenspel-organist) kan dit ook met zijn vuisten en voeten bespelen. We klimmen nog verder, naar het hoogste gedeelte waar je kunt komen, op 95 meter hoogte. Het topje van de windvaan (een afbeelding van Sint Maarten te paard, die de helft van zijn mantel aan een arme, naakte man geeft) zit op 112 meter! Daarmee is de Domtoren de hoogste kerktoren van ons land.
Om kwart over 1 gaan we (eindelijk..) picknicken in het Pandhof (de kloostertuin, waar we al eerder waren) van de Domkerk. Een mooier plekje om te picknicken kun je niet bedenken.